עוד ועדה לאי עשייה במשרד התקשורת
אבי וייס, מערכת DailyMaily, אנשים ומחשבים
עו"ד אורי אולניק
לא הספקתי לפרסם את הידיעה על תכנית משרד התקשורת לשנת 2006, שבו מוזכר העיכוב בטיפול ברדיו דיגיטלי, וכבר מתפאר המשרד בהודעה חדשה לציבור, על מינוי ועדה חדשה בראשותה של כרמית גיא, ועדה שתקרא בשם "ועדת גיא", שתבחן את הגברת התחרות בתחום הרדיו והמעבר לרדיו דיגיטלי. כבר הבטחתי לא אחת, שלא אתעייף מלחשוף את המציאות מאחרי כל הודעה כזו, ושוב נזקקתי לחיפוש בזיכרוני מה קרה עם סיפור הרדיו הדיגיטלי, ומצאתי חיש מהר שזו הוועדה השניה (או השלישית למעשה) שעוסקת בנושא הזה.
יתרה מכך, הנושא הזה כבר היה אמור להיפתר בשנת 2004, והקמת הוועדה מבטיחה שהוא לא ייפתר עד 2007.
פשפשתי בארכיון שלי, ומצאתי ראיון שערכתי עם עו"ד אורי אולניק, מנכ"ל משרד התקשורת דאז, בפברואר 2004, ואביא אותו כאן שוב כלשונו:
"אנו מבצעים כיום פעילות שוטפת ומיוחדת בתחום השידורים הציבוריים, ובהזדמנות זאת אני מרשה לעצמי לחשוף עבור הקוראים את הטיפול ב'רדיו דיגיטאלי לוויני'. שיגור הלוויין 'עמוס 2' מאפשר מתן שירותי שידור מתקדמים בדמות רדיו דיגיטלי (DAB). בהחלט ייתכן, וזו נטיית המשרד, להכריז על "שמיים פתוחים", שבו מפעילים ויזמים רבים יוכלו לקבל תדרים לשידורי ערוצי רדיו דיגיטליים. אני מאמין שהדבר הזה יצליח. ההצלחה מותנית במחירי המכשירים, שכיום הם סביב 100 דולרים. אני צופה שהמחיר ירד עד מתחת ל- 50 דולרים, וזה יהפוך למוצר צריכה המוני. אני סבור שאנו נוביל מהפכה בתחום הזה. המהפכה תגדיל את כמות ערוצי הרדיו שכבולים כיום במגבלות תדרי הערוצים. נתאים השנה את חוק התקשורת כך שהמשרד יוכל להוציא מכלל רגולציה תחומים ספציפיים כפי שיאושרו על ידי השר. הנושא של 'רדיו דיגיטאלי' יהיה כנראה אחד מהנושאים הללו. כדאי יהיה לראות איך השוק החדש הזה יתפתח, זה נושא מאוד מלהיב ומבטיח".
רדיו כבר יש, כעת נותר לפתוח את השוק לתחרות
דליה איציק
כלל לא ברור בשביל מה צריך עוד ועדה, שתעשה את אותו דבר שכבר סוכם וידוע לכל אנשי המקצוע הנוגעים בדבר. רדיו דיגיטלי יש בישראל, מזה שנתיים וחצי, וחשפנו את זה די מזמן, והניסויים בתחום מזמן הסתיימו, משום שהם החלו ב- 1996. כמעט כל המדינה מכוסה ברדיו דיגיטלי, ומה שנשאר זה לפתוח את התחום לתחרות חופשית, בלי כל רגולציה, כמו שהיה התכנון ב- 2004, כאמור בדברי המנכ"ל לשעבר המצוטטים לעיל. החלטות הממשלה בנושא עברו במחצית 2004 והחקיקה המתאימה עברה בכנסת בסוף שנת 2004. פתאום בסוף שנת 2005 מתחילה שרת התקשורת את הכל מחדש, וממציאה ועדה נוספת שתמשוך כמובן זמן עד אחרי סיום הקדנציה שלה
במקום להתחיל בשידורים רשמיים מיידית על התשתית הקיימת, ולחסל בכך את תופעת הרדיו הפירטי, ו/או להוסיף תשתית חדשה שניתן לפרוס אותה בפרק זמן מאוד קצר, למשל: בשידורים מהלוויין עמוס 2 שמזמן משייט לו בחלל, למעשה כבר כמעט שנתיים, ומחכה לו די בשקט ובסבלנות שהוועדות תסיימנה את עבודתן כדי שיוכל לשדר לציבור בישראל, נתקענו שוב במהלכי סרק של המשרד.
בסיום הודעת הדובר נאמר: "שרת התקשורת דליה איציק אמרה כי 'הוועדה תסייע לקדם הכנסת טכנולוגיה חדישה נוספת למדינת ישראל, ותאפשר לאזרחים לקלוט שידורי רדיו באיכות גבוה יותר (רדיו דיגיטלי) בפריסה ארצית'".
נו, באמת..